Publicerad i Skrivandets hantverk

Att använda sin kunskap 

Jag sitter just nu framför teven och ser Tomas Ledin som sjunger och jag lyssnar till ännu en av hans fantastiska texter. Som alltid så slås jag av passionen som jag ser i musikers, konstnärers och författares verk. Där hela deras innersta väsen ryms.

Jag tycker det är så häftigt att dras med i karusellen och använda den gåva som jag fått. Att låta mig hänföras och ryckas med av flödet som liksom spritter i fingrarna. Där min tysta kunskap i skrivandets konst handlar om att sätta ord på mina tankar och känslor, att förkroppsliga dem och låta dem tala. 

Ända sen jag var liten har jag sett bilder som inspirerar mig i mitt skrivande. Jag har under större delen av livet skrivit varje dag och på det sättet präntat ner allt det som jag känner, tänker och älskar. Det handlar om att förverkliga sig själv och den jag är. För många år sen, hade jag en period där jag nästan inte skrev alls och förkvävde en del av mig själv. Det var inte hälsosamt. Behovet av att använda sin kunskap och passion är viktig. 

Vad är då kunskap? 

Ja, den frågan har många före mig försökt att besvara. Jag tänker att kunskap är att veta något, det kan vara fakta som jag läst, förmågor som är mina starka sidor och kunskap som jag utvecklat genom att testa mig fram. Den tysta och praktiska kunskapen är vad som ger mig mest. Att lita på min inre erfarenhet och testa, och sedan fundera över utfallet. Justera lite grann om det behövs. 

Forskaren John Dewey myntade begreppet ”Learning by doing” och det är för mig synonymt med tyst kunskap. Att lita på mig själv och i det jag skriver, släppa rädslan på om det är rätt eller fel, eller vad andra skulle kunna tycka. Jag skriver för att jag måste skriva för min egen skull. Utan skrivandet skulle jag kvävas. Det är som att öppna en ventil och andas i mycket och frisk luft, som rensar skallen från malande tankar. 

När jag skriver ner tankar, funderingar och reflektioner händer också något annat. Jag växer som människa, och har insett att egentligen har jag inte något att vara rädd för. 

Mia Backelund, Gislaved 2017 (C)

Författare:

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva. Det sägs att alla människor har en unik gåva som gör att de kan uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Jag skriver med passion och kan sitta i timmar med mina skrivarprojekt. Till vardags arbetar jag som lärare och jag tycker att min passion för skrivande och lärarskapet går hand i hand på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s