Publicerad i Betraktelser

Hur vet man att man kan?

Under de perioder som jag inte har lektioner ägnar jag en del av tiden åt att strukturera och planera inför kommande kurser. Jag använder mig av en så kallad aligntmentplanering, där jag utgår från kursmål och kunskapskrav när jag planerar kursen.  Samtidigt bestämmer jag vilka aktiviteter och moment som ska genomföras på respektive tidpunkt. 

Jag anser att eleverna lär sig när de får arbeta självständigt och tillsammans. Där jag har en kortare genomgång för att sedan låta dem ta reda på sin egen kunskap. Det kan naturligtvis råda delade meningar om mitt sätt är bra eller inte bra för att lära sig. Faktum är att när jag sedan har examinerande seminarium med eleverna kan se deras kunskap tydligare. Jag kan också förstå att eleverna kanske inte kan se sin kunskap på samma sätt som jag gör utan att de är vana vid att skriva av vad läraren säger framme vid tavlan. 

Att ha undervisning på detta sätt gör att jag lämnar över en del av ansvaret för elevernas lärande till dem själva. Att få skriva rapporter och ta reda på fakta och koppla ihop fakta med praktisk kunskap gör att de växer. Och det tycker jag är roligt att se som lärare. 

Min förhoppning är givetvis att jag ska kunna lära dem så mycket som möjligt under lektionerna. Och även att de kan lära av varandra. För någon vecka sen hade vi ett moment med kamratbedömning och de fick ge varandra feedback på en skriven rapport. Från flera elever fick jag höra att de förstod att man kan tänka och göra på många olika sätt och således visa kunskap på många nivåer. Det tyckte jag var en spännande insikt att få. 

Min egen kunskap som lärare byggs successivt på när jag ser elevernas framsteg. Att pressa dem lite extra, att ge dem bollen att ta ansvar gör att de blir större, starkare och får en tydligare målbild. Jag tänker att de främst är sina egna kritiker som har svårt att tro på sig själva många gånger. När de får möjligheten av mig att skapa sin egen kunskap händer något fantastiskt. De skapar ny kunskap och får nya insikter.

Mia Backelund 2017 (C)

Författare:

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva. Det sägs att alla människor har en unik gåva som gör att de kan uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Jag skriver med passion och kan sitta i timmar med mina skrivarprojekt. Till vardags arbetar jag som lärare och jag tycker att min passion för skrivande och lärarskapet går hand i hand på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s