Publicerad i Betraktelser

Vad utmärker läraren?

I uppsatsen som jag skriver djupdyker jag i lärarens praktiska teori – alltså vad jag sätter för värden i mötet med eleverna i klassrummet, hur jag skapar relationen till eleven och vad jag gör för att eleven ska lära sig.

– Hur tänker jag kring klimatet som jag skapar i klassrummet?

– Vad är lärarskicklighet för mig?

– Och hur ser jag på ansvar, kontroll, makt och utveckling?

Det är inga lätta frågor att svara på – det inser jag.

 I klassrummet är jag kulturbäraren – jag skapar ramarna och förutsättningarna för att eleverna ska våga växa, våga fråga och våga göra fel. Jag jobbar mycket med workshops och seminarium på lektionerna, där eleverna får dela erfarenheter och upptäckter med varandra. Jag finns där för att styra samtalet, se till så att alla får ta plats och dela med sig. Jag har upptäckt att även tysta elever vågar ta plats efter ett tag och känna att de är delaktiga i sitt lärande. Det blir lättare att se deras framsteg när jag ska sätta betyg.

När det gäller lärarskicklighet tänker jag att det är viktigt att jag kan använda olika former av undervisning för att eleverna ska lära sig. Vi kan börja ett pass med genomgång, de ställer frågor (otroligt bra och utmanande frågor 🙂) och sedan har de möjlighet att arbeta tillsammans och självständigt. Att sätta samman delarna i undervisningen till en helhet har kommit undan för undan som jag vuxit in i rollen lärare. Ibland ger jag eleverna möjlighet att ha Studieverkstad på lektionstid – jag har sett att eleverna vågar fråga om det som de undrar, de har möjlighet att få genomgång av områden som de har missat och jag får också chansen att fånga in elever som ligger efter. 

Att låta eleven ta ansvar för sitt eget lärande har vuxit fram hos mig. Jag skickar meddelande varje vecka och ber om uppdateringar: Berätta hur det går för dig med uppgifterna. Hur känns kursen? Eleven behovet förstå att jag finns där och är intresserad av deras upplevelse. Att stämma av och få kontroll över situationen är viktigt. Då har jag en handlingsberedskap. 

I uppsatsen har också tankarna kommit in på vilken typ av makt jag utövar. Jag och en kollega diskuterade detta – att man som lärare kan uppleva att eleven blir nervös i mötet med mig. Jag förstår att de ser mig som en auktoritetsperson och jag behöver vara medveten om att balans är viktig i mötet. 

Det räcker med en liten subtil signal (hur rösten låten, kroppsspråk som jag inte är medveten om, min egen attityd mot eleven) från mig för att eleven ska sjunka och frågan jag behöver ställa mig här är – Vilken typ av lärare vill jag vara? Vad är ledarskap för mig? Jag har makten att hjälpa eleven framåt, men också makten att förgöra. Att kunna vara motorn och leda eleven framåt är viktigt, lika viktigt som att vara bromsen ibland som stoppar och hjälper eleven att samla ihop sig. 

I min egen utveckling till lärare kan jag se framsteg. Varje dag lär jag mig något nytt som gör att jag stannar upp och samlar ihop mig och tar med mig de nya erfarenheterna på resan. 

Mia Backelund 2017 (C)

Författare:

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva. Det sägs att alla människor har en unik gåva som gör att de kan uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Jag skriver med passion och kan sitta i timmar med mina skrivarprojekt. Till vardags arbetar jag som lärare och jag tycker att min passion för skrivande och lärarskapet går hand i hand på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s