Publicerad i Skrivandets hantverk

Att bygga en karaktär

I skrivarkursen som jag jobbar med på min fritid har jag lärt mig många användbara tips och tricks om just skrivande. En viktig bit när jag skriver är karaktärerna i min historia. Det roliga med just karaktärer är att de tenderar att leva med en när man skriver om dem. Jag skapar karaktärernas tankar, känslor och beteende. Mycket ofta kan jag fundera i en situation: Hur skulle A. ha agerat i en liknande situation? Eller om detta händer vad skulle hända i berättelsen då?

Skrivande är en arbetsprocess och det roligaste med hantverket tycker jag. Det finns inte ett enda spår utan många olika.

Karaktärerna kan delas in i huvudkaraktär och bikaraktärer. När jag planerar min huvudkaraktär utgår jag från följande mall:

1. Huvudkaraktär

  • Namn
  • Födelsedatum: = År

2. Utseende

  • Hår
  • Ögonfärg
  • Näsa
  • Mun
  • Ansikte
  • Kropp
  • Axlar/armar/händer
  • Ben

3. Kroppsspråk, vanor, ovanor, klädstil

4. Bakgrund

5. Sociala relationer

6. Hur uppfattas karaktären av omgivningen?

7. Inre egenskaper

8. Syn på sig själv och världen

9. Största önskan

10. Livslögner, skelett i garderoben

11. Utveckling under berättelsen

12. Övrigt

I den här mallen använder jag min fantasi och skriver om huvudkaraktären. Ofta lånar jag olika delar från min omvärld.

Författare:

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva. Det sägs att alla människor har en unik gåva som gör att de kan uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Jag skriver med passion och kan sitta i timmar med mina skrivarprojekt. Till vardags arbetar jag som lärare och jag tycker att min passion för skrivande och lärarskapet går hand i hand på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s