Publicerad i Skrivandets hantverk, Skrivtips

Hur du skapar en spännande berättelse

Skrivande är ett hantverk som kräver att du sätter dig ner och just skriver din berättelse. I skrivarkursen som jag går fick jag idag en tydlig bild av hur jag ska arbeta för att bygga upp min story.

img_1982

I den här schematiska bilden av en val, kan du se följande:

Du har två axlar: en som står upp (spänning) och en som ligger ner och markerar berättelsens början och slut.

Det måste vara något i berättelsen som fångar mitt intresse från början som gör att jag vill veta mer och läsa vidare. Läsaren behöver få en fördjupad bild av karaktärens resa och vad han eller hon möter för utmaningar under resans gång.

En viktig insikt som dök upp i mitt huvud när jag tittade på lektionen var följande:

Är min början – berättelsens början? Och jag insåg i takt med att jag skrivit 95 sidor på berättelsen att nej, faktiskt inte. Berättelsen börjar långt tidigare i min bok. Och det är ju en intressant betraktelse – för den visar att jag följer valen, men jag behöver också vara öppen för berättelsens dynamik.

Under alla år som jag skrivit så har jag märkt just det – att materialet som jag skriver är levande. Det färgas av mina egna tankar och föreställningar, men det har också ett eget liv. Och det är det häftiga med hantverket tycker jag. Visst kan jag ha start och slut ”färdigt” i en mapp på datorn, men när allt kommer omkring behöver jag också vara beredd på att låta karaktärerna i berättelsen få leva sitt eget liv. Göra sina egna misstag och dumheter och vara sina egna hjältar och hjältinnor. Jag är där som ett verktyg att föda fram berättelsen.

/Mia

 

 

Författare:

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva. Det sägs att alla människor har en unik gåva som gör att de kan uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Jag skriver med passion och kan sitta i timmar med mina skrivarprojekt. Till vardags arbetar jag som lärare och jag tycker att min passion för skrivande och lärarskapet går hand i hand på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s